hout sprokkelen en afvalverven: dé tips van jong talent

Ze zijn jong, fris, vernieuwend en zitten barstensvol unieke ideeën: de eerstejaars studenten van de opleiding Ruimtelijke vormgeving en styling (RVS) aan het CIBAP in Zwolle.

“Wat kun doen, met weinig poen?”
Met hun innovatieve kijk op ‘wat al is en wat nog kan’ willen zij de kunst van het stylen helemaal op z’n kop gaan zetten, maar voordat het zover is hebben ze nog een ruime drie jaar te gaan om alles van de grote bazen te leren. LELEMNT nam de proef op de som en vroeg de eerstejaars studenten RVS van klas 19: “Wat kun doen, met weinig poen?”

“Meneer, heeft u nog afvalverf?”
“Gewoon een nieuw kleurtje op je muur”, antwoordde eerstejaars studente Issabel. Een beetje standaard lijkt dit in het eerste opzicht wel, maar je kan er een verrassende twist aangeven, zo bewijst ze: “Ga eens naar een paar verfwinkels en vraag daar om potten afvalverf.” Deze ‘afvalverf’, zoals Issabel het noemt, is restverf die winkels voor een gedeelte al heeft gebruikt of potten die niet meer verkocht kunnen worden. “zo scoor je super goedkoop of gratis een nieuw kleurtje voor op je muur”, zegt ze.

pimp je saaie kast
Ook het ‘oppimpen’ van nieuwe meubels is volgens de klas een rage in de ruimtelijke vormgeving. Het verven van oude kastjes kennen ze inmiddels allemaal, maar blijft ontzettend populair. “Wat je ook kunt doen als je een kast met een frame hebt, is het frame beplakken met een behangetje”, gaf Yentl als idee. Dit kan een printje zijn maar ook een subtiele variant met een reliëf erin verwerkt. Hetzelfde kunt je doen met foto’s of tijdschriftenknipsels.

Gevonden voorwerpen
Roos wees LELEMNT vooral op creativiteit. “Pak lekker een paar spuitbussen en maak een eigen kunstwerk je op muur”, vertelt ze. Kyamee vult haar aan: “Gevonden voorwerpen van een vakantie of zomaar dingen die je inspireren kun je allemaal in één kleur spuiten en ze vervolgens ergens op plakken. Dat geeft een speels effect en het geeft je vaak ook nog eens goede herinneringen.”

Hout sprokkelen maar
Als je dan toch bezig bent met het zoeken van leuke voorwerpen, kun je volgens Afke net zo goed even langs het bos gaan om hout te sprokkelen. Hout? Ja, hout! “Ga mooie takken zoeken en andere dingen uit de natuur die je inspireren. Je kunt ze wit verven en dingen in hangen zoals voorwerpen, maar ook sieraden”, vertelt ze. Afwisseling is ook nog eens van de partij, “Het leuke van deze tak is dat je hem makkelijk kunt ophangen, maar ook op een tafeltje kunt zetten.”

Keep them eyes open
Merel gaf nog een laatste, wijs advies: “Houd je ogen goed open. Toen wij namelijk wat minder geld hadden en gingen verhuizen hadden we een nieuw gasstel nodig. Na een bezoek bij vrienden zagen we op de terugweg langs de weg een gasstel staan. Deze hebben we meegenomen en gebruiken we nog steeds!” Kortom: kijk altijd verder dan enkel en alleen hoeken van je kamer, wie weet wat er op je pad komt buiten die veilige vier muren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: